ßßß
Kapusta biała zalicza się do warzyw kapustnych. Jest rośliną jednoroczną, która swoim wyglądem przypomina dużą głowę zbudowaną ze zwiniętych liści. Wbrew pozorom kapusta jest koloru bladozielonego. Jedynie liście obszernie rozchylające się na zewnątrz, są ciemnozielone.
Kapusta biała znana była już tysiąc lat przed naszą erą. W Starożytnym Rzymie warzywo uchodziło za antidotum zatrucia alkoholowego. Dlatego Rzymianie żuli liście surowej kapusty przed większym biesiadowaniem, a następnie przed podaniem każdej kolejnej potrawy. Polska po raz pierwszy miała do czynienia z kapustą białą około XV wieku.
Za ojczyznę kapusty białej uważa się kraje położone w rejonie Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest w większości krajów znajdujących się w klimacie umiarkowanym
Kapustę białą wykorzystuje się głównie do sporządzania tradycyjnych gołąbków. Ponadto ta odmiana bardzo dobrze sprawdza się w ugotowanym bigosie lub kapuśniaku, Do tego celu warzywo trzeba pokroić w dość drobną kostkę lub w zależności od gustu, w cienkie paski. Kapustę można dodawać do zapiekanek głównie ziemniaczanych. Możliwe jest jej także ugotowanie razem z zielonym groszkiem i podając znany wszystkim groch z kapustą. Biała kapusta jest także głównym składnikiem zupy jarzynowej.
Wybierając kapustę białą warto zwrócić uwagę na to czy jej głowa jest wystarczająco twarda oraz ciężka. Jeśli liście są ściśle wobec siebie zwinięte i pozbawione są one jakichkolwiek przebarwień, to kapusta nadaje się do kupienia. Liście im bardziej znajdują się w środku główki, tym są delikatniejsze i słodsze w smaku. Natomiast im bardziej są zewnętrzne, tym bardziej będą gorzkie w smaku, ze względu na dużą zawartość piekących olejków.
W kapuście białej można znaleźć takie witaminy jak A, C, E, K oraz witaminy z grupy B czyli B1, B2, B3, B5 i B6. Natomiast pośród składników mineralnych wymienia się między innymi magnez, sód, wapń, potas, żelazo, miedź, magnez, kobalt, fosfor, cynk, chlor, fluor, jod oraz karoteny. Nie powinno się również zapominać o cennym kwasie szczawiowym. Drogocenną witaminą, która odpowiedzialna jest za leczenie wrzodów oraz dwunastnicy jest witamina U. Osoby będące na diecie i chcące pozbyć się paru kilogramów nie powinny pomijać kapusty białej w swoim jadłospisie. Jest ona bardzo niskokaloryczna, ponieważ około 100 gramów tego cennego warzywa znajduje się tylko 30 kalorii. Jeśli ktoś potrafi umiejętnie zakwasić kapustę białą, to może w niej zachować nawet do 90% witaminy C, która wspomaga organizm w stanach osłabionej odporności.
Porcja: 85g Kalorie: 0,021 kcl
Błonnik pokarmowy2 g
z cukrów0,017 kcal
z białek0,0026 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,8E-07 g
Objętość226 g/m3
Food folate4,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,012 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,054 μg
Tłuszcz0,13 g
Tłuszcze nasycone0,023 μg
Węglowodany4,7 g
Total Folate4,4E-05 μg
Sacharoza0,068 g
Skrobia0 g
Glukoza1,4 g
Maltoza0,0085 g
Fruktoza1,2 g
Galaktoza0 g
Cukier0,0027 g
Białko0,001 g
Tryptofan0,0099 g
Treonina0,034 g
Izoleucyna0,043 g
Leucine0,047 g
Lysine0,045 g
Metionina0,01 g
Cystyna0,0088 g
Fenyloalanina0,031 g
Tyrosine0,017 g
Walina0,041 g
Arginina0,06 g
Histydyna0,02 g
Alanina0,036 g
Kwas asparaginowy0,102 g
Kwas glutaminowy0,236 g
Glicyna0,024 g
Prolina0,148 g
Seryna0,055 g
A4,8E-06 μg
B14,6E-05 mg
C0,037 mg
B68,9E-05 mg
E0,000128 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000236 mg
B120 μg
B22,8E-05 mg
B50,000139 μg
B90 μg
K6,5E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna2,6E-05 μg
A(IU)99 IU
Bete-karoten3,6E-05 μg
Alfa-karoten2,8E-05 μg
Omega-30,026 mg
Omega-60,025 mg
Fosfor0,02 mg
Magnez0,012 mg
Potas0,188 mg
Sód0,015 μg
Wapń0,038 mg
Żelazo0,000451 mg
Cynk0,000153 mg
Fluor8,5E-07 μg
Mangan0,000135 μg
Miedź1,8E-05 μg
Selen5,9E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0094 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %